bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Een bevolkingsonderzoek is een vorm van screening.  Hiermee wordt bedoelt dat mensen (waarvan verondersteld wordt dat ze gezond zijn) getest worden voor ziektes en aandoeningen. Door mensen te testen voordat ziekteverschijnselen zich voor doen, kunnen aandoeningen op vroeg stadium ontdekt worden. Door ernstige ziekten vroeg te ontdekken zijn de kansen van geslaagde behandeling veel groter.

In Nederland heeft de regering de bevolkingsonderzoek op borstkanker opgezet, als preventief diagnostisch methode. In de nabije toekomst zal ook een bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden opgezet.

De bevolkingsonderzoek is een moderne, zeer prettige stap naar voren. In het Westen is geneeskunde erg gericht op bestrijding van symptomen, en minder gericht op het opsporen en oplossen van onderliggende problemen. Het kost natuurlijk geld, maar daar betalen we tenslotte meer dan genoeg belasting voor. Bovendien is het veel duurder om een ziekte te behandelen die zich al ontwikkeld heeft.

De bevolkingsonderzoek kan alleen uitgevoerd worden voor bepaalde ziektes: het moet aan 5 eisen voldoen.

De 5 eisen van de bevolkingsonderzoek

1. Het moet een betrouwbare onderzoek zijn. Er moeten dus tests beschikbaar zijn, die zowel een hoge sensitiviteit en een hoge specificiteit hebben: met andere woorden, onderzoeken die weinig vals negatieve en weinig vals positieve uitslagen opleveren. (Dit is echter een ingewikkelde onderwerp. Lees over sensitiviteit en specificiteit in de volgende stuk.)

2. De bevolkingsonderzoek wordt alleen gedaan voor aandoeningen die een voorstadium hebben zonder symptomen. De aandoening moet dus in het begin fase bij mensen voorkomen die er niets van merken.

3. Ontdekking van de aandoening in een vroege stadium moet de kansen van geslaagde behandeling verbeteren.

4. De test moet veilig zijn, en geen andere ziektes veroorzaken.

5. De test moet betaalbaar zijn. Om de betaalbaarheid te berekenen wordt overwogen hoe vaak de ziekte ontdekt wordt. Het is te duur om preventief te screenen op ziekten die bijna nooit gevonden worden, zeker wanneer de test heel duur is.

Bloed in ontlasting, bevolkingsonderzoek naar darmkanker en bevolkingsonderzoek alternatieven

Feces monster verzamelen voor bevolkingsonderzoek

Een van de bevolkingsonderzoek onderzoeken is een eenvoudige test naar bloed in de ontlasting. De test heet de ‘occult bloed test’. ‘Occult’ betekent ‘verborgen’. Bloed in ontlasting is niet altijd verborgen Bloed in ontlasting kan een indicatie zijn van darmkanker. Darmkanker is echter zeker niet de enige oorzaak van bloed bij ontlasting. Een aantal darmaandoeningen kunnen ook bloedingen in de darmen veroorzaken. Zelfs ontstoken tandvlees kan bloeden. Het bloed wordt doorgeslikt, en komt zo in de darmen en ontlasting terecht.

U hoeft niet op de bevolkingsonderzoek te wachten indien u zich zorgen maakt over uw gezondheid. U kunt uw huisarts vragen om een  U kunt ook zelf een aantal onderzoeken zelf aanvragen online. Bezoek darminfectie.nl voor meer informatie.